fredag 14 mars 2014

ads vs graffiti

 
 
Skillnad, jo det finns skillnad, men budskapet, jo budskapet är detsamma.



Utbildning och uppmuntran till utbildning de väl en positiv grej o höra runt omkring oss, se omkring oss..Men det gäller bara om det den uppmuntran är laglig, skattad(reklam).

Till skillnad ifrån graffiti som är gatans uppmuntran, gatans reklam till att gå igenom dagen.

Historien om konstformen graffiti börjar i Philadelphia, Pennsylvania, i mitten till slutet av 1960-talet och har sitt ursprung i bombing, som enkelt gick ut på att skriva sin signatur så mycket som möjligt. De första stora kända artisterna var Cornbread och Cool Earl. De skrev sina namn över hela stan för att få uppmärksamhet från samhället och den lokala pressen. Om det var det här konceptet som fördes vidare till New York City eller om graffitin spontat uppstod där vet man inte.

Människor har alltid haft ett behov av att kommunicera och sprida sina åsikter.

 

´Tydligen så har vi ändå politiker här i Sverige som är för graffitin, det kan jag säga är grymt positivt.



Vänsterpartiet stödjer all form av kultur. Vi vill se ett levande samhälle – där alla har rätt att uttrycka sig. Det går en skarp skiljelinje mellan oss och den borgerliga allians som genom de senaste årens politik uppvisat en extremt marknadsinriktad och närmast fientlig inställning till kultur.

Nu i helgen arrangerar Riksteatern kulturevenemanget Art of The Streets. Liksom tidigare år har Stockholms stad även i år tagit till olika medel för att försöka-stoppa evenemanget eftersom det handlar om graffiti.

Vänsterpartiet vill i stället satsa-på öppna graffitiväggar. Vi vill att all kultur ska få finnas och frodas, att samhället ska uppmuntra unga att ta tillvara sin kreativitet så att den kan utvecklas och samtidigt bidra till mer levande städer.´







Om vi ska ha en levande kultur-som driver samhället framåt behövs en kulturpolitik som inte-censurerar, begränsar och enbart-konserverar. Vi behöver en kulturpolitik som vågar ge plats åt alla konstformer. Graffiti har funnits i Sverige sedan 1980-talet-och är i dag uttryck som används både som offentlig dekoration och i kommersiella sammanhang.-Nyligen avslutades Nordens största graffitiauktion ”And Chaos Came” med verk av ledande-gatukonstnärer, där det samlade utropsvärdet uppgick till nästan en miljon kronor. Hur är det då möjligt att fortsätta förneka graffiti som konstform?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar